14 Ocak 2013 Pazartesi

Elma ve Üzüm Sirkesi

Yaklaşık beş ay süren hummalı bekleyiş sonunda nihayet sirkelerime kavuştum. Hımmm nefis oldular :) Kokusu, lezzeti ve keskinliği tam kıvamında....
Organik elma sirkesi,doğal elma sirkesi,organik üzüm sirkesi,doğal üzüm sirkesi


Yüzde yüz organik ve hiçbir katkı malzemesi kullanmadan yapmış olduğum Elma ve Üzüm sirkelerimin yapım aşamalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.



Üzümler saplarından tek tek ayıklandı bir güzel temizlenip paklandı :) 


Cam kavanoza doldurulup elle sıkıldı.


Yaklaşık iki buçuk ay sonra mayalanma süreci tamamlandı.


Bir tülbent yardımı ile süzdürülüp ağzı sıkıca kapatılarak olgunlaşmaya bırakıldı.


Elmaların ilk hali.


Doğal sirke yaparken oluşması dört gözle beklenen sirke mayası (deniz anasına benziyor). Eğer deniz anası oluşmamışsa maalesef sirkeniz çöp olmuş demektir. Pekiiii ilk denemede başarılı olabildimmi tabi ki hayır :( 

Sirke yaparken kullandığınız meyvelerin organik olması şart, sıcaklığı sabit tutmanız şart. Bu kadar emeğe değer mi derseniz cevabım kesinlikle evet.  Marketlerden satın aldığımız sirkelerin bir gecede içine bir sürü katkı maddesi ilave edilerek yapıldığını,  içtiğimiz sıvının bir nevi asit olduğunu bilirsek kesinlikle değer. 

AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder