20 Şubat 2013 Çarşamba

Pariyazarlar'da " Kırk yıl durur muydu ? "

(http://pariyazarlar.com/yazi/kirk-yil-durur-muydu.html)


Bir Arkadaşı Nasrettin Hoca‘ya sormuş; Hocam sizde kırk yıllık sirke varmış..
Nasreddin Hoca ‘da; Var demiş..
Arkadaşı ; Biraz versene ilaç yapacağım demiş..
Nasrettin Hoca :  Her isteyene verseydim o sirke kırk yıl durur muydu sence?  demiş…


Geçtiğimiz yıl Zeytinburnu Tıbbi Bilgiler Bahçesi’nde (http://ztbb.org/) Doğal Sirke yapım kursuna katıldım. Yapım süreci biraz zahmetli ancak hocamızın marketlerden satın aldığımız sirkelerle ilgili olarak anlattıklarını siz de duysaydınız  siz de bir daha evinize marketlerden alınmış hazır sirke sokmazdınız.

Market raflarında satılan sirkeler (büyük bir kısmı) genelde birkaç günde içerisine bin bir katkı malzemesi ilave edilerek imal ediliyormuş. Yani yediğimiz şey bir nevi asitmiş. Doğal sirke yapabilmek içinse minumum 30-60 güne ihtiyacınız var. Hani çoğu ev hanımı yeşil sebzelerini sirkeli suda bekletir mikroplarından arınsın dezenfekte olsun falan diye hiçbir faydası yokmuş. Hocamıza göre hazır sirkeyi sadece parlaklık versin diye bulaşık makinesinin parlatıcı gözünde veya yer silme suyunda kullanabilirmişiz.

Tamamen doğal ve organik olarak üretilmiş sirkenin ise faydalarını say say bitiremiyorsunuz ;

- Probiyotikmiş
- Saçlarımızı parlatır ve kepeğe karşı etkiliymiş
- Sivri sinek ısırıklarına, kaşıntılı durumlara, sivilce, akne ve cilt yaralarına iyi gelirmiş
- Tok tutarmış, zayıflamaya yardımcı olurmuş ( ama aç karnına içilmeyecekmiş )
- Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı sulandırırmış
- Sirke buğusu öksürük ve nefes darlığına iyi gelirmiş
- İçeriğinde B12 ve folik asit varmış
- Anneler bilir ateşi düşürür
- Ayaklarımızı sirke banyosu ile rahatlatabilirmişiz

Bizler genelde sirke çeşidi olarak üzüm ve elmayı biliriz. Oysa ki anneannelerimiz, ninelerimiz bir çok meyveden sirke yaparlarmış; hurma, kavun, muz, orman meyveleri, pirinç, patates, melas, buğday,yaban mersini, nar, limon, kuşburnu, ahlat, kızılcık, çilek,dut, aluç gibi.

Bugün size evde elma sirkesini nasıl yapacağınızı anlatacağım. Elma sirkesinin yapım aşamalarını görmek isterseniz kategorilerde/sirkeler bölümüne bakabilirsiniz.

-         Elmanın kendisini veya sadece kabuklarını  sirke yapımında kullanabilirsiniz. Elmalarınızı soyun, çekirdeklerini ayıklayın, küçük küpler halinde doğrayın. Cam bir kavanoza (kesinlikle plastik kullanmayın) doldurun. Aynı şekilde sadece kabukları da doldurabilirsiniz.
-         Elmaların üzerini geçecek kadar su doldurun.(kesinlikle musluk suyu kullanmayın)
-         Fermentasyonu hızlandırma amaçlı 1-2 yemek kaşığı toz şeker, birkaç nohut tanesi atın.
-         Kavanozunuzun ağzını temiz bir tülbentle kapatın. Tülbenti paket lastiği ile tutturmayı unutmayın. Bu şekilde olduğunda meyvelerimiz hava almış oluyor ama tülbent sayesinde meyve sinekleri içeriye girmemiş oluyor.
-         Kavanozlarınızı minumum 17 derece ısı da muhafaza etmeniz gerekiyor. Eğer sıcaklığı sabitlemeniz mümkün değilse kışın mutfakta yazın ise balkonun güneş gören bir köşesinde bekletin.
-         Gün aşırı tahta bir kaşık yardımı ile elmalarınızı karıştırın.
-         Yaklaşık 30 ila 45 gün arasında meyvelerinizin üst kısmında deniz anasına benzer görünümde sirke mayası (sirke anası) dediğimiz şeyin oluştuğunu göreceksiniz. Zaten kokladığınızda da sirkemsi, ekşi kokuyu alacaksınız.
-         Meyvelerin üst kısmında küflenme gibi bir durum olduysa maalesef başarısız olmuşsunuz demektir. Elmalarınızın organik olması ve üzerinde kimyasal kalıntı bulunmaması önemli.
-         Mayalanmayı gördükten sonra bir tülbent yardımı ile elmaların suyunu süzün. Tekrar temiz bir cam kavanoza alın. Bu sefer kapağını sıkıca kapatın. Yaklaşık 30 gün sonunda tekrar süzün. Sirkeniz yavaş yavaş kıvamını almaya başlamıştır. Süzme işlemini istediğiniz duruluğa gelince kadar tekrarlayabilirsiniz. Unutmadan o deniz anası görünümlü mayanızı sakın atmayın bir kavanozda saklayın. Tekrar sirke yaptığınızda fermentasyonu hızlandırmak için bu mayayı kullanabilirsiniz. Hani eskiden annelerimiz yoğurt mayası ayırırlardı tıpkı onun gibi J

Ben de önce elma ve üzüm sirkesi yaptım. İlk denemem maalesef başarısızdı L İkinci denemede amacıma ulaştım. Bir de çilek deneyeyim dedim. Çilek sirkemin tadına baktığımda sirke kokusunun bu kadar baştan çıkarıcı olabileceğini hiç düşünmemiştim...

Haydi bakalım kolay gelsin, sorularınızı bekliyorum…

2 yorum:

  1. Merhaba arkadaşım,
    Hadi ilk soru da etkinlik arkadaşından gelsin:)
    Önce bu kadar faydalı bilgi için teşekkür ediyorum:)
    Ev yapımı sirkenin vay be dedirtecek cinsten ne güzel faydaları varmış öyle.
    Elma sirkesini en kısa zamanda deniycem.
    Şimdi sıra geldi sorulara;
    1 lt.lik kavanoza kaç tane elmanın kabuğunu soyup doğrayım,sayı belitmemişsin.Kır.veya yeşil elma farkeder mi?
    Bir de kavanoz folyoyla sarılarak karanlık yerde saklanmalı diye duymuştum.onu da uygulayım mı?
    Kışın mutfakta yazın güneşte demişsin.Ben kışın mutfağın kaloriferini yakmıyorum.Hijjen ve gıdaları koruma açısından.Mutfağım ne soğuk ne sıcak,yani mutfakta olur mu?
    Son sorum da elmanın kabuğunu soyup 1 lt.lik kavonoza doğrayım.
    Kabuklarını da ayrı 1 lt.lik kavonoza koyarak 2 ayrı sirke yapayım diyorum.Kabuklu olanı yeşillik yıkamada kullanayım diyorum ne dersin?

    Soruları bekliyorum derken hata mı yaptın acaba?:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Seval; sırasıyla sorularını yanıtlamaya çalışayım.

    1 litrelik kavanoza üzerinde 2 parmak boşluk kalacak kadar elma doğrayıp koyabilirsin.Adet önemli değil ne kadar alırsa.
    Evet soyduğun kabukları da ayrıca bir kavanozda sirke yapmak için kullanabilirsin.Kabuğu ve elmanın kendisinden yapılan arasında rengi ve keskinliği açısından fark oluyor.

    Elmanın türü farketmez her çeşidinden sirke olur. Yeter ki organik olsun. Marketten aldığın elmalarla başarılı olabilmen ne yazık ki çok zor.

    Ben herhangi bir folyolama işlemi yapmadım. Mutfağının sıcaklığını ölç bence 17 derecenin altında ise sirkenin oluşumu zor. Evde sıcak olan herhangi bir alanı kullanabilirsin. Bazıları karanlıkta bekletmeyi tercih ediyorlar doğru. Ama benim yazın balkonda güneşte bıraktığım kavanozlar daha hızlı mayalandı. İlk süzme işlemini yapıp kapağını sıkıca kapadıktan sonra karanlık odaya alabilirsin.

    Kolay gelsin, sevgiler, selamlar...

    YanıtlaSil